Ana SayfaBilgisayar MühendisliğiSabit Disk Nedir Ne İşe Yarar

Sabit Disk Nedir Ne İşe Yarar

Gelişen teknoloji, geçen zaman… Gün geçtikçe teknolojiyi hayatımıza daha da alıyoruz. Basit bir örnekle birkaç yıl öncesine kadar akıllı bilekliklerden (Android Bileklikler Samsung Gear vs.) haberimiz dahi yoktu ve birden bire hayatımıza dahil oldular. Bizler de insanoğlu olarak ayak uydurmaya başladık. Yeni geliştirilen, yeni çıkan her ürünü bir an önce satın alma, onu kullanma isteğiyle yanıp tutuşuyoruz. Peki teknolojiyi ne kadar iyi tanıyoruz?

Gelin önce birlikte teknolojinin neredeyse %99’unu oluşturan bilgisayardan başlayalım. Bilgisayar deyince aklımıza hemen masaüstü, dizüstü veya tabletler gelmesin. Bir işlemciye sahip olan yazılmış kodlar doğrultusunda işlem yapabilen her cihazı bilgisayar kategorisine dahil edebiliriz. Ama şimdilik aklımıza ilk gelenler gibi dizüstü, masaüstü ve tabletlerden bahsedeceğiz.

Bilgisayarlarımız hayatımıza o kadar dahil olmuş konumdadır ki; bankalar, televizyonlar, uydu sistemleri, cep telefonları, metro istasyonları, güvenlik kameraları, e-kitaplar…. Çoğaltabileceğimiz sayısız örnekle hayatımız her alanında bizimle birliktedirler. Peki son verdiğim örneklerdeki gibi, güvenlik kameraları, e-kitaplar… Veri depolamayı gerektiren yani kayıtta depolanması gereken datalar nelerelerde muhafaza edilir?

bilgisayar

Sabit disk ya da Hard disk kısaca HDD gibi farkı isimlerde bildiğimiz ürünler nelerdir? Nasıl üretilirler? İnceleyelim.

Sabit Disk Nedir

Veri depolanması amacıyla ile kullanılan manyetik kayıt ortamlarıdır. Önceden büyük boyutları ve yüksek fiyatlarından dolayı sadece bilgisayarlarda kullanabildiğimiz sabit diskler, cep telefonlarımızın, fotoğraf makinelerimizin, müzik çalarımızın içine sığabilecek kadar küçülüp günlük hayatımızda her alana girmişler.

Not: Flash disk (taşınabilir disk) gibi cihazlarımızda tamamen aynı teknolojilerdir. Veri depolanan her şey bir disktir. Yıllar öncesine gidersek bir parçamızın hatırlayacağı disketler… Daha sonra CD’leri muazzam bir teknoloji olarak karşıladığımız günleri unutmadan DVD’ler USB bellekler (Hala 256 MB Kingston’a sahibim :) ) ve bir başka yazımda bahsettiğim Bluray Diskler… Teknoloji geliştikçe, ürünlerde daha küçük boyutlarda üretilmeye başlanıldı. Değişmeyen tek şey değişimin kendisiniz diyerek konuya dönüyorum.

Konumuzun başından bu yana özellikle baskın olarak belirttiğim gibi sabit disklerin en yoğun kullanım yeri bilgisayarlardır. Ses, görüntü (videolar, filmler,anılarınız), yazılımlar(ders çalıştığınız problemler, oyunlar… İlk indirdiğiniz oyunları hatırlayın) gibi datalarınız daha sonra kullanılmak üzere sabit disklerde saklanır.

Disklerde veriler metal, cam veya plastikten yapılmış, yüzeyi demir oksit ya da manyetik özellikteki malzeme ile kaplı disklerin üzerine yazılır. Verilemiz kayıt ortamlarında mıknatıslanma yoluyla kaydedildiğinden istenerek silinene kadar sabit kalırlar, elektrik kesintileri gibi durumlarda bilgisayar bellek yongalarındaki gibi kaybolmazlar. Bilgisayarınız kapandığında oyunlarınızın, fotoğraflarınız silinmemesi gibi.

Not: Kaydedilmemiş bir çalışma silinir. Özellikle dikkat çekeceğim nokta kaydedilmemiş. Bilgisayarınıza diske kaydet komutuna verdiğiniz an da veri kaydedilmesini başlatırsınız.

Bahsetmek istediğimiz bir diğer nokta disklerimizin ram lerimiz üzerinde yazan 3600/5400/10000 gibi yazan sayılar. Bu sayılar d/d (devir/dakika) olarak disketlerin dönme hızıdır. Şu şekilde ifade edersek;

Sabit diskte bir veya birden fazla sayıda kayıt diski bulunur. Disk ya da diskler 3600, 4200, 5400, 5900, 7200, 10000, 15000 d/d (devir/dakika) gibi hızlarla dönerken disk yüzeyleri üzerinde gezinen kafa veya kafalar okuma-yazma işlemlerini yaparlar.

hard diskGelişen teknolojiyle disklerin boyutları küçültmüş ve bilgi saklayabilme yetenekleri de artmıştır. Birkaç megabayt büyüklüğündeki ilk örneklerin yerini günümüzde 500-750-1000-1500 GB veri saklayabilmekte olanları almıştır ve her geçen yıl daha da gelişmişleri üretilmektedir.

“İlk çıktığı zamanlarda 300 500 TL olan 500 GB hard diskler şu an marketlerde 120 130 TL gibi rakamlara alınabiliyor.”

Kronolojik olarak kısaca incelersek eğer;

Sabit Diskin Tarihçesi

1956 – IBM firması 50 adet 61 cm çapında diskten oluşan 5 MB’lık 305 RAMAC’ı üretti.

1973 – IBM 3340 Winchester markalı 30 MB’lık ünlü sabit diski üretti, bazı ülkelerde sabit disk hala bu şekilde adlandırılmaktadır.

1980 – Seagate firması günümüzdeki 5,25 inç’lik CD sürücülerinin iki katı yükseklikteki 5 MB’lık ST 506 modelini üretti.

1983 – IBM’in ürettiği PC/XT bilgisayarları ile birlikte sabit disk birçok kişisel bilgisayar için temel donanım haline geldi.

1985 – Günümüzdeki 5,25 inç’lik CD sürücülerinin büyüklüğünde (1,6 inç yükseklikte) sabit diskler üretildi.

1987 – 3,5 inç’lik , 500 MB’a varan büyüklüklerde sabit diskler üretildi.

1997 – IBM masaüstü bilgisayarlar için 16,8 GB’lık bir sabit diski piyasaya sürdü.

1998 – 25 GB’lık diskler piyasaya çıktı.

1999 – 10,000 d/d hızında 73 GB disk üretildi.

2000 – IBM, 1 GB’lık Microdrive’ı üretti.

2007 – Hitachi, 1000 GB’lık (1 TB (Terabyte)) sabit sürücüyü üretti.

2008 – Western Digital, 2000 GB’lık (2 TB (Terabyte)) (3,5″ 5400 RPM) sabit sürücüyü üretti ve 2009’un ilk çeyreğinde satışına başlandı.

2011 – Seagate, 3000 GB’lık (3 TB (Terabyte)) (3,5″) sabit sürücüyü üretti ve satışa sundu.

2015 – Western Digital, 10000 GB’lık (10 TB (Terabyte)) (7200 RPM) sabit sürücüyü üretti.

sabit diskin tarihçesiBoyutlar ve Alanları

Masaüstü bilgisayarlarda 3.5 ve dizüstü bilgisayarlarda 2.5 inç büyüklükteki sabit diskler kullanılır. Düşük kapasiteli, daha az enerji tüketimli 2.5 ve 1.8 inç büyüklükteki diskler de taşınabilir MP3 gibi cihazlarımızda kullanılır.

Disklerin kapasitesi bayt (B) olarak ifade edilir. 400 GB , 1 TB (Terabayt) gibi, depolanabilecek bilgi miktarını belirtir. abit disk üreticileri disk kapasitelerini 1000’in katlarına göre sınıflandırmaktadır, ancak gerçek kapasite 1024’ün katlarına göre hesaplanır. Örneğin 250 GB olarak aldığınız bir sabit disk gerçek anlamda 232,83 GB’dır.

Çok ayrıntıya girmeden sade bir dille diskleri inceledik. Sorularınızı ve yorumlarınızı eklemeyi sakın unutmayan değerli MB okuyucuları, sevgiler ve saygılar. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere J

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

11 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
11 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?