Yerli Mini Drone Espcopter

Mühendis Beyinler olarak Türkiye’nin ilk yerli mini drone’nu üreten Özyeğin Üniversitesi Elektrik Elektronik mühendisliği 2. Sınıf öğrencesi Metehan Emlik ile yaptığımız röportajı sizlerle!

ESPcopter projesini hangi amaç ile yapmaya başladın?

Gelişen dünya teknolojisinde kodlamanın önemi artık herkes tarafında bilinmekte. Öyle ki çoğu ilkokullar gelecek nesillere kodlama öğretmeye yakın zamanda başlayacak.

metehan emlik

Geleceğin teknolojisinde önemli rol oynayacak drone lar ise her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Bizim de bu gelişmeye ayak uydurabilmemiz için bu alanda daha çok çalışmamız gerektiğini düşünüyorum. ESPcopter projesini, çocuklar ve mühendislik öğrencilerin drone programlaması üzerinde çalışma yapabilcekleri bir platform olması için tasarladım. Bu neden ile ESPcopter, klasik bir drone modeli olmaktan daha çok drone eğitimi ve proje üretimi konularında kullanılabilecek bir çözüm.

Ne kadar sürede, nasıl geliştirdiniz? Kaç kişilik bir ekip çalıştı?

espcopter
i̇lk prototip

İlk çalışan prototipimin devre kartını yaklaşık olarak bir yıl önce tamamen kendi imkanlarım ile ürettim. Daha sonraki çalışmalarda kullandığım sensör miktarının artması ile drone’nun devre kartı ev imkanlarında üretilemez hale geldi ve Çin de ürettirmem gerekti. Her bir devre kartı bir ayda üretilip Türkiye gelmekte. Projeyi yapmaya bir heves ile tek başıma başlamıştım. Daha sonralarında her zorlandığım noktada bir takım arkadaşı ile çalışmak istedim ancak istediğim niceliklerde çok fazla arkadaşımın olmamsı olanlarında istekli olmaması ve projenin büyük kısmını bitirmiş olmam bu konuda hep terettüt de kalmama neden oldu ve bu güne kadar bu projede tek başıma gelmemi sağladı.

Yazılım ve tasarım süreçlerinden bahseder misiniz?

ESPcopter ismini üzerinde bulunan Esp8266 modülünden alıyor. ESP8266 modülü günümüzde düşük maliyeti(1,8$) ve kullanım kolaylığı sayesinde internet of things projelerinde en çok kullanılan modül olma özelliğine sahip. Bu modülün drone üzerinde olmasının en büyük avantajı ise ESPcopter’in sadece drone yazılımı uygulamarında değil Internet Of things projelerinde de kullanılabilir olasını sağlaması ve popüler olarak kullanımda olan C++, Arduino, Lua, MicroPython gibi programlama dillerinde programlanabillir olmasını sağlaması.

Espcopter için projenin sitesinde yayınlamış olduğum başlangıç seviyesinden ileri seviyeye kadar olan bütün eğitimler Arduino kod yapısı kullanılarak yapıldı. Satın alan kişi diğer dilleri kullanarakda drone üzerinde çalışmlar yapabilir. Drone’nun Bilgisayar kontrol arayüzü Processing programı ile kodladım. Telefon arayüzü ise blynk programı kullanılar yapıldı. Ayrıca, bu programların kurulum bilgileri kampanya sonunda projenin web sitesinde yer alacak.

bilgisayar programı
bilgisayar programı
telefon programı
telefon programı

Tasarımsal olarak gelişim sürecinde yukarıda ki resimde gördüğünüz gibi çok fazla bir değişik olmadı. Basit bir tasarımı kullandım çünkü bazen değil çoğu zaman klasik ve basit tasarımlar verimli olduklarını düşünüyorum.

Üretim aşaması için planlarınız neler?

Üretim aşaması şimdilik çok uzak bir gelecek gibi gözüküyor aslında henüz başlattığım kampanyanın başarıya ulaşıp ulaşmayacağını bilmiyorum. Ancak bu konuya çok fazla önem vermeyip bu kampanya sonunda maddi olarak zarar eden bir çok projenin olduğunu bildiğim için daha önce bu tarz üretimler yapan kişilerden aldığım tavsiyeler doğrultusun bir plan hazırladım. Espcopter’de kullandığım komponentlerin zamanında ve ucuz tedarik edebilmek için Çin de bulunan üreticiler ile iletişime geçtim. Devre kartının üretimini ve elektronik komponetleri Çin den sağlamayı planlıyorum. Türkiye’de ayağında ise lehimlerme ve dizgi işlerinin yapılması için bir şirket ile iletişim halindeyim. Üretiminin uygun maliyette olaması için en az 500 adet drone ürettirmem gerekiyor bu için kampanya hedefimi 30 bin dolar olarak belirledim. Eğer kampanya sonunda 30 bin dolardan daha az bir bağış toplarsam projem başarısız olacak ve bağış yapan kişilerin paraları iade edilecek.

Piyasada çok sayıda benzer ürün var. Rakiplerinizden farklarınız neler?

Aslında Espcopter’in ile aynı benzer amaca sahip olan eğitim ve proje geliştirme üzerine yapılmış olan sadece iki farklı rakibim var. İnternette satılan ucuz oyuncakların programlanabilir olmamasından dolayı benzer ürün olduklarını söyleyemeyiz.

Aşağıda ki görselde özellik karşılaştırmasını görebilirsiniz. Rakiplerimden en büyük farklarım kısaca;

  • Espcopter’in internete bağlana bilir olması
  • 2 Metre mesafe sensörü ile yerden yüksekliğini otomatik olarak ayarlayabiliyor.(Dünya’nın en küçük lazer mesafe sensörüne sahip)
  • Son olarak ise fiyat avantajı en yakın rakibinini fiyatının yaklaşık yarısı diğer rakibinin ise üçte biri fiyatına…

mini drone karşılaştırmaları

Hedefleriniz neler?

Şu an ki öncelikli hedefim başlattığım kampanyanın başarılı olması. Daha sonrasında ise Espcopter ile Türkiye genelinde okullarda ve maker merkezlerinde drone ve kodlama eğitimleri vererek Türkiye’de drone gerçek bir drone kültürü oluşturmak ve geleceğin Jet man’lerini yetişmek…

ESPcoptere sahip olan kişiler kendilerini hangi alanlarda geliştirebilirler?

ESPcopter Drone Geliştirme Kartı ile yapabilecekleriniz kısaca;

  • Internet sitesinde bulunan eğitimleri kullanarak basit seviyeden ileri seviyeye kadar kodlama öğrenebilirler.
  • ESPcopter üzerinde bulunan ESP8266 wi-fi modülü ve 11 farklı sensör sayesinde bir çok Internet Of things projeleri geliştirebilirler.
  • Drone uçuş dinamikleri, kontol ve denge algoritmaları gibi konularda uygulamalı olarak kendilerini geliştirebilirler.

Eklemek istedikleriniz?

Başlattığım kampanyanın başarıya ulaşabilmesi için ve geleceğin teknolojik yatırımlar ile şekilleneceğine inanan herkesin desteğini bekliyorum.

indiegogo.com/projects/espcopter

Kampanya linki üzerinden kendiniz için veya ilerde mühendis olmak isteyen bir tanıdığınız için drone satın alabilir veya 5 dolar değerinde küçük bir katkıda bulunabilirsiniz. Ayrıca sosyal medyadan paylaşımda bulunarakta destek olabilirsiniz.

İçtenlikle söylüyorum ki bu tarz projelerin Türkiye’de daha fazla yapılması için benim gibi genç girişimcilerin başarılı olmasının çok önemli olduğunu düşünüyor, Desteklerinizi bekliyorum..

9 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
9 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?