Ana SayfaZiraat MühendisliğiArıcılık Nerede Yapılır

Arıcılık Nerede Yapılır

Bu yazımızda ülkemizde arıcılık nerede yapılır konusunu irdeleyelim. Ülkemizde arıcılık Zengin coğrafyamız ve bitki örtümüzün olmasından dolayı tüm bölgelerimizde faaliyet göstermektedir. Ama ülkemizde arıcılık en yaygın olarak Ege, Doğu Karadeniz, Erzurum-Kars ve Doğu Anadolu bölgelerinde faaliyet gösterir. Bu bölgelerde Muğla, Ordu, Kars, Çanakkale’ye ve Artvin gibi iller önde gelmektedir. Bu bölgelerde arıcılık geçim kaynağı olarak faaliyet göstermektedir. Ülkemizde arıcılık dünyada 2. Sırada yer almaktadır.

arıcılık nerede yapılır

Arıcılık nerede yapılır son zamanlarda herkes tarafından merak edilmektedir. Ülkemiz arıcılık faaliyetleri konusunda kendini geliştirmiş bir ülkedir. Arıcılığın faaliyet gösterdiği bölgelerde çeşitli ballar üretilmekte ve ülkemiz bal çeşitliliği konusunda çok zengindir. Ülkemizde 1. sırada Muğla ili 2. sırada ise Ordu ili yer almaktadır. Karadeniz bölgesinde yüksek dağların olması ve ormanlık arazilerin bol yer kaplaması ve bitki örtüsün gür olması çok büyük etkendir.

Arıcılık Faaliyeti Gösterilen Bölgeler Nasıl Olmalıdır?

Arıcılık faaliyetinin gösterildiği bölge ve yerler bitki varlığı, nektar ve polen bakımından Zengin ve uzun süre devamlılığı olan yüksek yerler olmalıdır. Arıların su ihtiyacını karşılaya bilmesi için temiz su kaynaklarına sahip olmalıdır. İmalat atıkları, zehirli olan fabrika ve işletmelerden uzak yerlerde olmalıdır. Arıcılık faaliyeti için seçilen yerler araç bakımından işlek olan yerlerden uzak ve sakin alanlar olmalıdır.

arıcılık nerede yapılır neden

Genellikle arının bal yapma zamanı geldiğinde şehirden uzak dağlık bölgeler seçilir. Buralarda gürültü ve kalabalıktan uzak ve çiçek bakımından Zengin olması etkilidir. Zirai ilaçların kullanımından uzak olmalıdır. Zirai ilaçlar arıların ölmesine neden olmaktadır. Özellikle bölgenin sıcaklık, rüzgar ve gölge bakımından konumunun iyi olması gerekmektedir. Özellik bol yağış alan bölgelerimizde sel felaketleri olmaktadır. Bu bölgelerimizde bu durumlar göz önüne alınarak yer belirlenmelidir.

Arıcılık faaliyetinde yer seçiminde en önemli etkenleri şöyle sıralayabiliriz.

  1. Rüzgar ve Nem
  2. Sıcaklık ve Gölge
  3. Arazi yapısı
  4. Bitki Örtüsü
  5. Temiz su kaynakları
  6. Zirai mücadele alanları

arıcılık nasıl yapılır

Ülkemizde Üretilen Başlıca Arı Balı Çeşitleri

1- Çam balı: Muğla ili genelinde üretilmektedir.

2- Anzer balı: Dünyada en çok bilinen ve en kıymetli ballar arasındadır. Rize ilinin İkizdere ilçesinde bulunan Anzer Yaylası’nda üretilmektedir. Maddi olarak ta çok değerli bir bal türüdür.

3- Kestane balı: Sahil kesimlerinde üretilmektedir. İstanbul, Sinop, Kastamonu ve Bursa başlıca üretilen yerlerdir. Kestane balı sağlık acısından çok önemlidir. Diğer ballara göre tadı biraz acı dır.

4- Çiçek balı: Üretim bakımından çok yaygın olan bir bal türüdür. Ülkemizin genel olarak bütün bölgelerinde yapılmaktadır.Organik ballar içinde uygun fiyatıyla en çok tercih edilen bal çeşitidir.

Büşra Çelik
Büşra Çelik
Yazılarımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Yorum kısmından sizlerde ekleme yapabilirsiniz.

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?