Ana SayfaBilgisayar Mühendisliğiİşlemler Arası İletişim - IPC Nedir

İşlemler Arası İletişim – IPC Nedir

Bilgisayar bilimlerinde süreçler arası iletişim (Inter Process Communication) veya işlemler arası iletişim (IPC), bir işletim sistemde işlemlerin birbiri ile haberleşmesi ve paylaşılan verilerin yönetilmesine izin verildiği teknolojiyi tanımlamaktadır.

Genel olarak sunucu ve client (istemci-kullanıcı) olarak sınıflandırabileceğimiz uygulamalar IPC’yi kullanır. Burada istemci veri ister ve sunucu istemcinin isteklerine yanıt verir. Dağıtık bilgi işleminde yaygın olarak görüldüğü gibi, birçok uygulama hem istemci hem de sunuculardır. IPC yapma yöntemleri, performans ve modülerlik gereksinimleri gibi yazılım gereksinimlerine ve ağ bant genişliği ve gecikme süresi gibi sistem koşullarına bağlı olarak değişen kategorilere ayrılır.

IPC, mikro çekirdekler ve nanokernellerin tasarım süreci için çok önemlidir. Mikrokerneller, çekirdek tarafından sağlanan işlev sayısını azaltır. Bu işlevler daha sonra, IPC vasıtasıyla sunucularla iletişim kurarak elde edilir ve normal tek parçalı çekirdeğe kıyasla IPC sayısını büyük ölçüde arttırır.

Özetle bir işlemin hafızaya yazdığı bilgiyi başka bir işlem tarafından okunarak bu iletişim sağlanmış olur.

Furkan Gümüş
Furkan Gümüş
Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü mezunu. Yüksek lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde tamamladı. Doktora eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği alanında devam ettiriyor. Uzmanlığı Robot ve Mekatronik Sistemler, Otomatik Kontrol, Mekanik Tasarım, Gömülü Sistem ve Kontrol Yazılımlarıdır.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?