Ana SayfaBilgisayar MühendisliğiKodlama İçin Artık İnsana Gerek Yok

Kodlama İçin Artık İnsana Gerek Yok

Başlıktan da anlayacağınız gibi algoritma oluşturmada ve kodlama konusunda artık bizlere gerek kalmayabilir. Son zamanlarda yaşanan bir gelişme gösteriyor ki kendi kendini programlayan ve kod yazan yapay zekalara sahip robotlar üretildi. Bu hızla üç gelecekte üç robot bir araya gelip fabrika kurarlarsa şaşırmayacağız. Japonya’nın da anayasalarında robotlara hak tanıdıklarını da bir dipnot olarak belirttikten sonra yazının detayına inebiliriz.

HBO’nun yapımcılığını yaptığı WestWorld dizisini izlediyseniz oradaki olayların gerçekleşmesi için ilk adım atıldı diyebiliriz. DeepCoder adı verdikleri bir sistem ile bunu gerçekleştirdiler. Sistemi geliştirenler Microsoft ve Cambridge Üniversitesinden bir araştırma grubu çalışmada yer alıyor.

kodDeepCoder sistemini kısaca tanımlarsak makinenin öğrenmesi ve kendi kendine kod yazarak kendini duruma karşı geliştirmesidir. Aslında Endüstri 4.0 teknolojisini anımsatıyor ama bunun farkı öğrenerek kendini kodlaması olarak ortaya çıkıyor.

Bu olayı şu şekilde açarsak yapay zekaya gökyüzünün nasıl mavi olduğu ile ilgili datalar verildikten sonra makine bu olayı öğrenmeye başlıyor ve ileri aşamalar hakkında kendi kendine bilgi toplamaya başlıyor. Bu olaya olasılıksal programlama deniliyor ve kökleri aslında 18.yy.’e kadar dayanıyor. Bunu temelini matematikçi Thomas Bayes atmıştır.

DeepCoder bir kez aldığı veriyi olasılıksal programlama ile daha ileri fazlarını tahmin ederek kodlamaya başlıyor. Geliştiricinin makineye bir algoritmanın belli bir kısmına kadar girmesinden sonra robot artık bu algoritmayı kendi tamamlayarak kodlamanın üstesinden geliyor. Bu sistem yapay “sinirsel ilişki” olarak bilinen sistem ile eğitiliyor. Bu teknoloji ile daha fazla kodlama dili ortaya çıkarmayı ve SMT (Surface-Mount Technology – Yüzey Montaj Devre Elemanları) ile alakalı problemleri çözmeyi planlıyorlar.

deepcoderAynı zamanda bu sistem kodlama yapan kişilerin zaman kaybettiği ve ileri programlamalarda ortaya çıkan karmaşayı daha hızlı ve %100 doğru şekilde çözmesini sağlayacak. Sistem kodlama bilmeyen insanlarında program yazabilmesine ortam hazırlayacak.

Sonuca bağlarsak DeepCoder teknolojisi şuan daha geliştirilme aşamasında olduğu için ortalama 5 satır kodlama yapabiliyor. Gelecekte websitelerini insanların yerine DeepCoder yazabilecek ve daha fazlasını da kodlayabilecek. DeepCoder teknolojisini yapan ekip şöyle bir uyarıda bulunuyorlar; bu teknoloji programlamada insanların yerini alacak diye bir düşünce olamaz bunun yerine basit işleri DeepCoder ile yapıp daha ileri teknolojiler ile insanların uğraşmasını sağlamak ve zaman kazandırmak amacı ile bu yola çıkıldığını belirtiyorlar.

Gelecek daha üretken bir insanoğlu doğurabilir.

Kaynak:

futurism.com/4-our-computers-are-learning-how-to-code-themselves/
Kürşat Kılıç
Kürşat Kılıç
Bilim,teknoloji ve mühendislikte her konuya meraklı ve yabancı popüler bilim sayfalarından haberleri ve makaleleri Türkçe'ye kazandırıyor. Öğrenme felsefesi eager to learn olan Kürşat KILIÇ'ın eğitim aldığı alan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Maden Mühendisliği olup eğitimine İtalya'da bulunan Politecnico Di Torino da Master düzeyinde devam edecek.
Önceki İçerik
Sonraki İçerik

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?